Jesienno-zimowe liście — jak wydobyć strukturę liści?

Po zakończeniu wegetacji liście powoli zasychają i opadają z gałązek. Niekiedy spadając zawisają na gałązkach innych krzewów i drzew, innym razem opadają na ziemię. Wiosną nie będzie już po nich śladu, ale zanim to nastąpi mogą stać się ciekawym tematem zdjęć roślinnych.

Fotografując opadłe liście skupmy uwagę widza na ich strukturze przestrzennej – kształcie, wypukłości nerwów, zwiniętych może poszarpanych brzegach. Kolor już zbladł i ujednolicił się, ale tekstura nadal jest ciekawa i może przykuwać uwagę widza.

Aby uwypuklić strukturę suchego liścia zwróć uwagę na:

  • Precyzyjne ustawienie punktu ostrości na części liścia najbliższej widza;
  • Dobór przysłony w średnim zakresie wartości (4 lub 5,6 do 8).

Dzięki temu obszar objęty głębią ostrości nie będzie bardzo mały i duża część liścia będzie ostra. Komponując zdjęcie, warto zwrócić uwagę alby w tle za liściem, ani obok niego, nie było widać zbyt jasnych kontrastowych obszarów, które przyciągną wzrok widza odwracając uwagę od głównego tematu zdjęcia.

Podczas postprodukcji warto skupić się na wzmocnieniu efektu wyrazistej struktury. Osiągniemy to dopasowując ustawienia ostrości, suwakiem poprawiającym widoczność szczegółów lub kontrast. Aby dodatkowo wskazać główny temat zdjęcia, warto dodać niewielką ciemną winietę. Można także rozważyć przekształcenie zdjęcia w wersję monochromatyczną, która choć smutna, może być bardzo nastrojowa, a jednocześnie zwiększać skupienie uwagi na szczegółach.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Magda Sobolewska

Magda Sobolewska

Z wykształcenia jestem biologiem, łączącym pasję dydaktyki przyrodniczej z fotografią. Specjalizuję się w fotografii roślinnej i kwietnej, także z zastosowaniem artystycznych technik i środków wyrazu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *